Címlap | Kézművesség

Bőrpáncél készítése – Bőrlamellás páncél

Magdás Levente leírása

Rövid bevezető

Bőrből készült különböző páncélokat már az ókorban használtak, az akkori ismert világ különböző területein.
Mikor egy páncélzatot minősíteni akarunk, négy fontos szemszögből kell megvizsgálnunk:

  • mennyire könnyű elkészíteni
  • mennyire drága, illetve az adott korszakban, amelyben használták mennyire volt hozzáférhető, akár a közkatona számára
  • mennyire akadályozta a hordozóját a szabad mozgásban
  • és ami a legfontosabb – mennyire védte hordozóját

A bőrpáncél egyik előnye az volt, hogy nyersanyagához, vastag bőrhöz, viszonylag könnyű volt hozzáférni, ezért olcsón elő lehetett állítani a páncélt.
A bőrvértek sokkal könnyebbek voltak, mint a fémből készült vértek. Elkészítési módszerük és típusuktól függött, hogy mennyire gátolták a viselőjük mozgását. Az viszont szinte minden esetben bizonyos, hogy a fémből készült vérteknél, jóval több szabad mozgást engedtek meg viselőiknek.

A lamellás bőrvértől

A lamellás bőrvért, amint a neve is mondja, lamellákból, vagyis lapkákból áll össze. A lapkák egymást fedik, akár a háztető cserepei. Ennek az a nagy előnye, hogy ha egy lamellát ütés vagy szúrás ér, a mechanikai energia egy részét továbbadja az alatta lévő lamelláknak, amelyek majd továbbítják az alattuk levő lamelláknak és így tovább, tehát megoszlik a terhelés a lamellák közt. Ezáltal több összefűzött lapka erősebb, mint egy nagy bőrdarab, amelynek a vastagsága ugyanakkora.

Lamellás bőrvért készítése

Szerszámok

Szükségünk lesz egy szikére, egy bőrlyukasztóra és egy darab deszkára.
A szike lehet egy cserélhető pengéjű szike, amit a legközelebbi barkácsboltban olcsón meg lehet vásárolni.

1.Kép. Szike, amellyel a bőrlamellákat fogjuk felvágni

A bőrlyukasztó lehetőleg olyan legyen, amely 4-5mm átmérőjű lyukat hoz létre. Nem érdemes sok pénzt kiadni egy fogó-szerű szerszámra, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a vastag bőrrel való munka során nem tartanak sokat. Az egyszerű ár sokkal hatásosabb és megfelelőbb szerszám, ugyanakkor sokkal olcsóbban megvásárolható.

2.Kép. Lyukasztó

Sablon készítése

Honfoglalás kori és ezt megelőző Hun valamint Avar sírleletekből, sokféle lamella típus került elő.
A bőrvértem elkészítésekor egy egyszerűbb típust választottam.

3.Kép. Szimmetrikus lamella sablon. Ennek segítségével rajzoljuk meg a sorok középső és egyben legfelső lamelláját
4.Kép. Aszimmetrikus lamella sablon. Ennek segítségével rajzoljuk meg a lamellák többségét
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amint a fenti képeken látható, két darab sablonra lesz szükségünk. A szimmetrikus darab segítségével a lamella sorok középső darabjait fogjuk kirajzolni a bőrre, míg az aszimmetrikus darab segítségével, az ezek alatt lévő összes többi lamellát. A képen látható sablonok fémből készültek. Sablont lehet készíteni ezen kívül vastagabb kartonból, vagy akár műanyag lapkából is.
A lapkák pontos mérete: 90mm széles, 35mm magas. Ezek a méretek nagyjából korhű méretek.

A Nyersanyag kiválasztása

Bőrpáncél készítéséhez a legjobb bőr a lófar bőr. A lovak fejlődése során, a faruk környékén egy igen erős bőrréteg képződött, melynek az volt a szerepe, hogy megvédje őket a ragadozók fogaitól menekülés közben. Sajnos ilyen bőrt elég nehéz szerezni.
Az egyik legkönnyebben beszerezhető bőr, ami megfelel bőrvértek készítéséhez, a marhabőr. Ha a vértet csatajelenetekben szeretnénk használni, és valódi védelmet kell, hogy nyújtson, érdemes legalább 4-5 mm vastag bőrt használni. Ha csupán a vért kinézete érdekel, elég 3mm vastagságú bőr is. Egy mellvért elkészítéséhez kb. 0,8-1 négyzetméter bőrre lesz szükségünk. Ha térdig érő vértet szeretnénk, vállvérttel ellátva, akkor a fűzés feszessége függvényében számíthatunk 2,2-3 négyzetméter bőrre.
Szükségünk lesz bőr szalagokra, amivel majd összefűzzük a lamellákat. Erre a célra a legjobb a 4-5mm széles nyersbőr, de megfelel 2mm vastag 4-5mm széles bőrszalag is, lehetőleg beviaszozva, vagy valamilyen bőrápolóval kezelve.

Bőrlamellák készítése

Döntsük el, hogy milyen hosszú vértet szeretnénk. Ha pl. 1m magas vértet szeretnénk, és egy lamella magassága 7cm, akkor a szükséges szimmetrikus lamellák számát megközelítőleg a következő képlettel határozzuk meg:

Szimmetrikus lamellák száma = (Vért magassága / lamella magassága) x 2
Ahol a vért magassága: 1m = 100cm
Lamella magassága:               9 cm

Vagyis:
Szimmetrikus lamellák száma = (100 / 9) x 2 = 22.22

Tehát nyugodtan kivághatunk 23 darab szimmetrikus lamellát. Ennél valószínűleg több szimmetrikus lamellára lesz szükségünk, ezért hagyjunk meg legalább 10 darab szimmetrikus lamellának elegendő bőrt. A bőr többi részéből készülhet aszimmetrikus lamella.
Rajzoljuk ki a lamellákat a sablonok segítségével a bőr fonákjára. Ne felejtsük el a lyukakat is bejelölni. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb bőrt pazaroljunk el. Az sem gond, ha egyes lamellákból emiatt 1-2mm hiányozni fog. Miután berajzoltuk, tegyük a bőrt egy deszkára és a szike segítségével vágjuk ki a lamellákat. Ezután a lyukasztó segítségével lyukasszuk ki az előre kijelölt helyeken.

A lamellák összefűzése.

Először sorokba fűzzük a lamellákat, majd a sorokat összefűzzük, ahogy az ábrán is látható.

5. Kép. Lamellák összefűzése

Az 5. képen bordó színnel van jelölve a bőrszalag, amely segítségével egy sorba fűzzük a lamellákat.
Ezt a bőrszalagot érdemes szorosra húzni. A zöld színnel jelölt bőrszalag köti össze a sorokat. Nem előnyös a sorokat egymáshoz szorosan rögzíteni, mert túl merev lenne a páncél. Ha a sorokat lazán illesztjük egymáshoz, akkor egy kényelmes páncélt nyerünk, amely nem gátolja a harcost a mozgásban. Érdemes viszont arra figyelni, hogy a sorok közt egy bizonyos átfedés maradjon, de nem kötelező.

6. Kép. Bőrpáncél

Ezzel a módszerrel készítsünk először egy mellényszabású mellvértet, majd tetszés szerint bővítsük vállvérttel, vagy toldjuk lefele a combok irányába.
Az általunk készített páncél egyelőre egy mellvértből áll, fejlesztése folyamatban van. Jó szórakozást és sok sikert azoknak, akik bőrpáncél készítésébe kezdenek.

Köszönöm a figyelmet.