Címlap

A virics és a viricselés

Tölgyesi Szabolcs leírása, fényképezte Han Loránd (Fenyő)

A virics szó biztosan sokaknak ismeretlen, mint nekem is volt mostanáig. Nemrég bukkantam egy leírásra, amelyben a viricsről volt szó. Mint kiderült a virics nem más, mint a nyírfa leve, nyírlé vagy nyírvíz. Viricsnek a székelyek hívták a nyírfavizet. A viricselés maga a folyamat, amely során lecsapolják a nyírfa levét.
Tavasz idején, amikor megindul a fákban a nedvkeringés, amikor "felébrednek" téli álmukból, és elkezdenek kizöldülni, jelentős mennyiségű nedváramlás észlelhető. Ezen időszakban lehet aránylag könnyedén hozzájutni a nyírfa nedvéhez is, a viricshez.
A Virics jótékony hatásairól sokat olvastam, léteznek írások, amikhez bárki hozzáférhet. A népi gyógyászatban is használták e nemes italt. Üdítőitalként is használatos volt. Édeskés íze miatt a gyerekek is előszeretettel fogyasztották.
Én nem térnék ki részletesen hatásaira, hagyományaira. Ajánlok néhány leírást, melyekben  bővebben lehet olvasni a nyírfáról és a viricsről:

Székelyföldön kimondottan nagy hagyománynak örvendett a virics még a múlt század elején is. Mostanra már szinte kihaltnak mondható, bár lehetséges, hogy kissé megbogarászva az öreg székelyek elméjét, találnánk még nyomokat, amelyek útján el lehet indulni.
Gondoltam kipróbálom én is, lássuk milyen is lehetett a virics és a viricselés. Március elején, pontosabban nyolcadikán kezdtük meg a kísérletet. A próbálkozás mondhatni sikeres volt, már első nap sikerült három bodzacsövön (csapon) majdnem hét liter viricset összegyűjteni. Ez egész szép mennyiségnek számít szerintem, így március elején. Pár képben próbálom bemutatni ennek a folyamatát.

Jó egészséget és finom édes viricset kívánok!

    Fa megfúrása.

Csap készítése.

Csap készítése.

Helyére illesztett csap.

Csöpög a finom nedű.